Ongeveer 83 procent van jonge vrouwen in Europa vermijdt bepaalde plaatsen en buurten uit angst te worden aangevallen of lastiggevallen. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het Europees Bureau voor de grondrechten.

Voor het onderzoek bevroeg het agentschap van de Europese Unie 35.000 mensen in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Macedonië. Men werd gevraagd over hun bevindingen op het vlak van criminaliteit, veiligheid en de rechten van slachtoffers.

Jonge vrouwen mijden openbare ruimten

“Vooral jonge vrouwen mijden verschillende plaatsen uit angst voor hun veiligheid. Dat is een belangrijke kwestie op het vlak van gelijkheid, omdat hieruit blijkt dat zij niet op dezelfde manier als mannen gebruik kunnen maken van openbare ruimten”, verklaart misdaadstatisticus en auteur van het rapport Sami Nevala. Ter vergelijking: slechts 58 procent van de mannen in dezelfde leeftijdsgroep zegt hetzelfde te doen.

Meer fysiek geweld in de EU

Verder blijkt nog uit het onderzoek dat jaarlijks 22 miljoen mensen in de Europese Unie fysiek aangevallen worden en 110 miljoen worden lastiggevallen. Van de bevraagde personen zei 9 procent in de afgelopen vijf jaar fysiek geweld hebben ervaren. Slechts minder dan een derde van de slachtoffers van fysiek geweld neemt contact op met de autoriteiten.

Nevala noemt de resultaten “opmerkelijk” omdat ze de omvang van geweld en intimidatie in de EU aantonen.

Het Europees Bureau voor de grondrechten roept de EU-landen op om meer aandacht te hebben voor de groepen die vaker dan gemiddeld te maken hebben met geweld, zoals jongeren, mensen met een handicap, etnische minderheden en de LGBTQ-gemeenschap.

Het zou echter effectiever zijn om de oorzaak aan te pakken: de massale immigratie vanuit minder ontwikkelde landen. Deze landen hebben vaak een cultuur die niet past binnen het Westen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.