De 25-jarige Nijmegenaar Maher Hajj Kaddour weigerde een mondkapje op te zetten in de trein. Vervolgens werd hij na weerwoord verwijderd uit de trein. Hij claimt zelf hardhandig te zijn behandeld en vervalt al snel in een slachtofferrol ,,Ik vraag me af of me dit ook was gebeurd als ik een gewone Nederlander was geweest.’’.

“Ik gooi het liever op racisme, al was ik de enige zonder mondkapje

Hij droeg geen mondkapje bij het instappen van de trein en de dienstdoende conducteur sommeerde hem uit te stappen. Bij het betreden van de coupe zette hij pas zijn mondkapje op maar de conducteur rapporteerde hem bij de spoorwegpolitie.

Vluchtelingen die zich niet aan regels houden
Hajj Kaddour na het opzetten van zijn mondkapje, zonder vervoersbewijs

Vluchtelingen die zich niet aan regels houden

Hajj Kaddour is een vluchteling uit een oorlogsgebied met een totaal andere cultuur dan de Nederlandse. Hajj Kaddour raakte dan ook paniek vanwege oorlogstrauma en moest in bedwang gehouden worden. Hiervoor waren drie NS-medewerkers nodig. Vervolgens werd hij geboeid afgevoerd naar het politiebureau voor het niet opvolgen van instructies van bevoegd NS personeel.

In de fout en discriminatie kaart spelen

Vluchtelingen spelen vaak de slachtoffer kaart als zij zich niet weten aan te passen aan de Nederlandse cultuur. Ook in dit geval. Hajj Kaddour wordt geholpen door de Maldense Nettie Mulder, die de jonge vluchteling onder haar hoede heeft genomen. Deze naiviteit onder links geindoctrineerde vrouwen zien we vaker, zoals het geval van Scandinavische touristen die uiteindelijk onthoofd werden in Marokko.

Weer een vluchteling in de problemen

De NS blijft erbij dat Hajj Kaddour geen mondkapje in de trein droeg en ook geen geldig vervoersbewijs had. Dit is een inschatting die gemaakt is door de conducteur. Ook bij de NS zijn er huisregels waar men zich aan dient te houden en de organisatie het recht heeft deze te handhaven. Zeker als er fysiek geweld bij komt kijken.

Hajj Kaddour blijft echter bij zijn eigen standpunt en heeft aangifte gedaan bij de politie. Hierbij had hij steun van Mulder en andere vrienden nodig, aangezien hij nog niet ingeburgerd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.