Dr. Lee Ju-huyung heeft restaurants zoveel mogelijk vermeden de afgelopen maanden. Maar de enkele keren dat hij wel uit eten ging heeft hij een opvallende, maar verstandige gewoonte ontwikkeld: Hij neemt tegenwoordig namelijk een windmeter mee, om de luchtstromen te controleren. Een voorzorgsmaatregel die voorkomt uit de resultaten van een groot onderzoek.

Onderzoek In Restaurant

In Juni is een onderzoek gestart naar de omstandigheden in een restaurant in Jenonju (een stad in het zuidwesten van Zuid-Korea). In dit restaurant werden meerdere gasten, door een bezoeker van buiten de stad besmet met het Chinese Coronavirus.

Onder de besmette personen bevond zich ook een student, deze bleek ondanks 6 meter afstand toch in 5 minuten besmet te zijn geraakt met het Chinese Coronavirus.

Visualisatie uit het onderzoek naar verspreiding van het coronavirus in een restaurant in Zuid-Korea.

De Resultaten Liegen Er Niet Om

De resultaten van dit onderzoek zijn vorige week gepubliceerd in de Journal of Korean Medical Science. Dr Lee en andere epidemiologen werden daarbij geholpen door specialisten in aerodynamica. Er heerst nu een grote zorg over de geaccepteerde “veilige afstand” van 1.5 tot 2 meter, deze is lang niet groot genoeg is om besmettingen te voorkomen.

Besmettingen toch voornamelijk via de lucht

Niezen of hoesten in iemand zijn gezicht is inmiddels al bijna een jaar niet meer voorgekomen, dus dat mensen op deze wijze niet besmet raken valt niet meer te ontkennen. Besmettingen via oppervlakte en via bijvoorbeeld de handen is ook nog nooit aangetoond. Hoe raakt met dan toch besmet?

Er is tegenwoordig enorm veel onderzoek gedaan en bewijs gevonden naar de overdacht van het coronavirus via de lucht. Nu spelen bij ons andere belangen dan alleen de veiligheid en gezondheid van de burger, dus wordt er in Nederland niet veel over gepubliceerd. De “1.5 meter regel” (schijnveiligheid) kost natuurlijk niks en wordt dan ook volop ingezet door het marketing-team.

Ook dit onderzoek bewijst nogmaals de overdacht van het corona virus via de lucht. Dit bewijs wordt ook bevestigd door het nauwgezette en uitgebreide contactonderzoek dat in Zuid-Korea wel wordt uitgevoerd.

Het Nederlandse Contact Onderzoek Onder Vuur

“Contactonderzoek zoals jullie dat in Nederland doen is helemaal geen contactonderzoek”. Epidemiologen voeren al tientallen jaren het zelfde advies, experts moeten met grote snelheid elke contactpersoon van besmettingsgeval fysiek traceren met als doel hen te isoleren om zo een mogelijke besmettingsgolf te stoppen.

“Bij jullie in Nederland wordt dit overgelaten aan de personen zelf, geen enkele restrictie wordt opgelegd en men wordt niet verplicht tot isolatie of quarantaine. In Nederland krijg je enkel advies en de volledige verantwoordelijkheid ligt bij de burgers zelf”

Wat zegt dit?

In deze uitbraak waren de gemeten afstanden tussen virusverspreider en geïnfecteerde personen groter dan de algemeen geaccepteerde 1.5 meter. De afstand waarop door sommige nog aangenomen wordt dat vochtdruppels met virusdeeltjes zich kunnen verspreiden.

De onderzoekers schrijven: “De richtlijnen voor quarantaine en epidemiologisch onderzoek moeten z.s.m aangepast worden en de burger geïnformeerd over de schijnveiligheid van 1.5 meter afstand, ook moeten er juiste ventilatie plannen worden geschreven en verplicht gesteld worden bij eventuele opening van winkels, restaurants en overige gebouwen.

Mensen met mondkapjes lopen onder een banner van een social distancing campagne bij het stadhuis van Seoul. Op de banner staat: “We moeten stoppen, voordat COVID-19 alles stopt.”

Experts Aan Het Woord

KJ Seung, een expert op het gebied van besmettelijke ziektes en Chief of Strategy and Policy voor de COVID response teams in Massachussets zegt het volgende: “Deze studie benadrukt nogmaals het risico op besmetting binnen gebouwen, vooral nu het winter is en de informatie over ventilatie achtergehouden wordt. De officiële richtlijn van 1.5 meter is totaal niet veilig.

Teveel focus op 1.5 meter

Hij zegt dat veel bedrijfseigenaren en schoolleiders teveel focussen op afstand houden ter preventie. “Ze denken dat het verblijven binnen dezelfde ruimte veilig is als men maar de 1.5 meter afstand aanhoudt.”

“Hier is een grote misvatting over bij het algemene publiek”, zegt Seung, die betrokken was bij het nieuwe onderzoek in Zuid-Korea. “Ze denken, als ik niet in dicht contact ben van een ander dat ik dan niet besmet kan worden”.

Seung zegt dat het onderzoek benadrukt dat contactonderzoek essentieel is om besmettingsbronnen te lokaliseren en verspreiding te voorkomen.

De CoronaMelder App is een van de vele mislukte acties van het Nederlandse Kabinet als reactie op het Coronavirus om de capaciteit van de GGD’s niet te hoeven verhogen. De lakse en ineffectieve reactie laat de volledige verantwoordelijkheid bij het volk en blijkt sinds maart al enorm nutteloos.

Linsey Marr een “civil and environmental engineer” op de Virginia Tech Universiteit heeft ook onderzoek gedaan naar de overdacht van virussen in de lucht. Dit onderzoek wijst uit dat de 5 minuten waarin een student besmet raakte kwam door een vochtdruppel in de lucht, deze was zo klein om zich meer dan 5 meter te verplaatsen. De 1.5 meter regel had hier dus niemand beschermd.

Goed contact onderzoek

Het onderzoek in Zuid-Korea begon met een mysterie. Een middelbare scholier in Jeonju testte op 17 Juni positief op het Coronavirus. Dit was erg opvallend, omdat epidemilogen de laatste 2 maanden geen Corona virus infectie hadden gezien. De scholier had zich de afgelopen weken ook niet buiten de stad verplaatst.

Het Contactonderzoek maakte gebruik van het digitale platform dat Zuid-Korea introduceerde tijden de pandemie. Met dit platform kunnen contactonderzoekers de locatie van mobiele telefoons en creditcard data van besmette personen binnen 10 minuten opvragen.

De GPS data van de scholier toonde aan dat er een kort contactmoment was met een persoon uit een andere stad. Deze persoon bleek besmet met het Coronavirus. De plaatst van de besmetting bleek op de 1e verdieping van het restaurant te zijn. Hier zijn de twee mannen in 6 meter afstand 5 minuten met elkaar in contact geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.