Defensiemedewerkers doen onderzoek naar jouw gedrag

Volgens een publicatie van NRC heeft defensie tijdens de Coronacrisis op grote schaal onderzoek gedaan naar de reactie van Nederlandse burgers. Hierbij hebben militairen maandelang onderzoek gedaan naar het gedrag van groepen als Viruswaanzin, de Gele Hesjes en andere “alternatieve” bronnen.

Dit nieuws blijkt uit een reconstructie van het Land Information Manoevre Centre (LIMC), een eenheid die defensie half maart oprichte om zicht te krijgen op de coronacrisis en verspreiding van desinformatie.

Dat de krijgsmacht onderzoek doet op eigen grondgebied naar de eigen bevolking is zeer omstreden, mede omdat defensie daar niet veel mag. Normaal is deze taak weggelegd bij de politie of inlichtingendiensten.

Een stap richting psychologische oorlogsvoering?

Een onderzoek als dit staat op zichzelf maar kan ook gebruikt worden als onderdeel van PsyOps, oftewel Psychological Operations; een militaire tak die zich richt op het psychologisch manipuleren van groepen mensen met een politiek en/of militair doeleinde.

Media Perspective Is Everything They Only Show What They Want You to  Believe | Meme on ME.ME

De Nederlandse defensie wil oefenen met deze vorm van oorlogsvoering die draait om het verzamelen en verwerken van informatie. Om vervolgens ook over te gaan op gedragsbeinvloeding. Hierdoor kan er ingespeeld worden op wat de bevolking en een vijandige partij tijdens een missie van plan is. Omdat er nauwelijks missies zijn grijpt defensie de coronacrisis daarvoor aan.

Dit kennen we bijvoorbeeld uit de Amerikaanse invasie in Irak, waar vele vormen van PsyOps publiekelijk zichtbaar waren, zoals het verspreiden van demoraliserende flyers of het in scene zetten van “een grote groep” burgers die een standbeeld van Saddam Hussein omver wierpen. Die grote groep bleek toch niet zo groot, maar door kadering van de camerabeelden kwam dit op TV anders over.

Just Another Staged Baghdad Rally?

Kritiek is desinformatie?

De militairen van het LIMC brachten partijen die “desinformatie” verspreiden in kaart. Dit is al een discutabele manier van informatieverzameling aangezien al vooraf een oordeel wordt geveld en een conclusie dat informatie die kritisch is op overheidsbeleid bestempeld wordt als onwaar. Dit gaat dus verder dan het objectief verzamelen van gegevens. Een gevaarlijke ontwikkeling, vinden ook politici.

Zorgwekkende ontwikkeling

Zelfs binnen defensie zorgde de manier van werken van het LIMC voor onrust. Enkele militairen belandden na het leveren van kritiek op een zijspoor, zo bericht NRC. Ook greep de defensietop in.

D66-Kamerlid Salima Belhaj noemt de werkzaamheden van het LIMC “zorgwekkend”. “Defensie moet geen taken van de politie of AIVD op zich nemen”. Ze vraagt een Kamberdebat aan.

Angst voor sociale onrust tijdens Coronacrisis

Dat een onderzoek zoals dit wordt gedaan duidt wederom aan dat de overheid bang is voor sociale onrust en dit als een reëel risico inschat. Ingrijpen van defensie bij binnenlandse politiek hebben we eerder gezien bij de militaire wegversperringen tijdens boerenprotesten, terwijl een grootschalig BLM protest op het Malieveld wel werd toegestaan zonder maatregelen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.