In maart zagen we al buitensporig gebruik van geweld door de politie. Bij een coronaprotest op het Malieveld werd daar een man diverse malen (op het hoofd) geslagen terwijl hij op de grond lag. De mensenrechten organisatie Amnesty International wilde toen dat er een onderzoek kwam. In toenemende mate wordt er meer geweld toegepast nu demonstraties en kritiek opwellen.

Amnesty International wil onderzoek naar buitensporig geweld Politie

“Beelden wijzen op disproportioneel politiegeweld”, zegt de mensenrechtenorganisatie, die de burgemeester van Den Haag en het Openbaar Ministerie oproept een onderzoek te starten.

Het gaat onder meer om beelden van een politiehond die een demonstrant bijt, een man die op zijn hoofd met een wapenstok wordt geslagen en een verslaggever en cameraman van Hart van Nederland die met een waterkanon worden natgespoten.

Door de toenemende druk en directe dreigementen richting de bevolking van het demissionaire kabinet zien we tegen het einde van 2021 toenemde protesten, geweldsincidenten en demonstraties.

1 november Den Haag: Arrestant op de grond meerdere malen geslagen met wapenstok

Op 1 november zien we in diverse media dat een persoon op de grond wordt geslagen met een wapenstok op het Joubertplantsoen in Den Haag tijdens een protest tegen het coronabeleid.

Op het filmpje zijn meerdere agenten zichtbaar en een aantal mensen dat op de grond ligt. Een agent loopt op een van de arrestanten af met zijn wapenstok en roept: ‘Kankerzooi hier, laat de stad met rust!’ Hij geeft de arrestant een schop en slaat hem of haar met zijn wapenstok.

‘Je laat mijn wijk met rust en je laat mijn stad met rust,’ roept de politieman nog een keer. ‘Een van de arrestanten roept: ‘Ik heb niks gedaan!’

Wederom een vorm van het gebruik van buitensporig geweld waarbij twee gewapende agenten inslaan op een uitgeschakelde burger.

19 november Roterdam: Politie schiet met scherp op ongewapende burgers

19 november 2021 vond er wederom een protest plaats in Rotterdam tegen het discriminerende en ineffectieve 2G beleid dat het demissionaire kabinet aan het voorbereiden is onder druk van het WEF.

Bij dit protest in Rotterdam werden politieauto’s in brand gestoken en bekogeld met vuurwerk en stenen nadat de politie de demonstratie wilde stoppen. Ook werd een persoon overreden door een politiebus en tientallen meters meegesleept.

Ondanks een grote fysieke afstand voelde de politie zich dusdanig bedreigd dat men vanaf een afstand meerdere malen willekeurig in het publiek schoot. Dit waren geen waarschuwingsschoten in de lucht maar gerichte schoten op burgers.

Hierbij raakte minstens 7 personen gewond, waarvan 5 met kogelwonden in been en buik. Een van de slachtoffers was een demonstrant die opnames en live streams maakt voor “Onrecht TV”, Marco Buis. Buis werd in zijn maag en darmen geraakt. “Er is een stuk darm weggehaald waarvoor zijn hele buikwand open moest. Het lijkt er nu op dat hij stabiel is, maar het is nog afwachten hopende dat er geen infecties optreden,” schrijft Eline van ’t Noordende op Facebook.

Uitlokking van geweld

Bij demonstraties komt het in steeds meer gevallen tot uitingen van geweld. Bekend hierbij zijn de undercover “Romeo’s”, een arrestratieeenheid van de politie/ME bij demonstraties die doelen eruit pikken, met hulp van de videoregistratie-auto, en op geweldadige manier arresteren.

Gisteren greep de politie met grof geweld in bij een demonstratie tegen de  #coronamaatregelen Wanneer gaat #politiegeweld te ver? - Oozo.nl

Undercover eenheden zijn ook een mogelijkheid tot het aanstichten van geweld om zo het gebruik van politiegeweld en de inzet van ME te rechtvaardigen. Deze zogeheten “agent provocateurs” zijn een middel om onrust te stoken in de samenleving en zo invloed uit te oefenen op politieke besluiten en publieke opinie.

Een agent provocateur (Frans voor “aanzettende agent”) is een persoon die een andere persoon begaat of die handelt om een andere persoon te verleiden tot het plegen van een illegale of onbezonnen daad, of die hen valselijk betrekt bij deelname aan een illegale daad, om zo de reputatie te ruïneren of legale actie tegen het doelwit of een groep waartoe ze behoren of waarvan wordt aangenomen dat ze behoren. Ze kunnen zich richten op elke groep, zoals een vreedzaam protest of demonstratie, een vakbond, een politieke partij of een bedrijf.

Romeo’s tijdens een protest bij het Malieveld, Den Haag
Met wapenstokken uitgeruste Romeo’s voeren een arrestatie uit.

Geen incident: structureel buitensporig geweld bij politie

(Poging) tot stokslag op het hoofd. Druist direct in tegen standaard geweldsinstructie waarbij geslagen wordt op been of arm:

Vrouw wordt in Groningen op de grond geduwd door gefrustreerde agent:

Gebruik van geweld door autoriteit

Er zijn momenten waarop autoriteit moet terugvallen op geweld om gehoorzaamheid te bewaren. Er zal altijd een kleine minderheid zijn die weigert te gehoorzamen aan de
grondbeginselen van het cultureel recht. Hierdoor gebruiken autoriteiten een constante stroom van geweld bekend als wetshandhaving, of politie. Dit is geen politie ter verdediging van de vrijheid, maar politie ter verdediging van het gezag. Culturen leren altijd dat vrijheid en autoriteit één en hetzelfde zijn, maar het ontwerp van de politie is om de wapens gebruiken om het gezag te behouden..


Een autoriteit moet ook geweld gebruiken wanneer culturen veranderen of instorten. Door de geschiedenis heen hebben mensen langzaam en gestaag meer geleerd over hun eigen waarde en daardoor meer vrijheid geeist.

Ook in de corona “crisis” blijkt weer dat men is voorgelogen over de ware intentie. De overheid gebruikt demoralisatietactieken (wisselende vrijheidsbeperkende maatregelen, verwarring scheppen, desinformatie, propaganda) om meer invloed uit te oefenen en macht te vergroten. Wanneer autoriteiten zien dat hun macht wordt tegengewerkt of er kritiek wordt geuit richting hun opgelegde beleid moet zij terugvallen op de inzet van geweld.

De gewelddadige handhaving van de wet is een teken van aanstaande vrijheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.